Az EB csapatainak elemzése: 2. rész: Ausztria

By | 8:44:00 Leave a Comment

Az osztrák futball feltörekvőben van.

A hangsúlyt az utánpótlásra helyezték: egyéni utánpótlásképzésük van. Amióta ez elkezdődött, sokat fejlődött a válogatott is. Eddig sokan egy legyintéssel eltekintettek mellettük, de a mostani selejtező sorozatban valami nagyot akartak alkotni, és sikerült is nekik. Nem kerültek könnyű csoportba, hiszen rajtuk kívül ott szerepelt még Oroszország és Svédország is, de ez egyáltalán nem jelentett gondot az osztrákoknak,hiszen 0 vereséggel és 0 döntetlennel, makulátlanul fejezték be a sorozatot. 

Ez nagyon nagy dolog minden csapatnál, de még jobban ennél az együttesnél.


Legjobb eredmény: csoportkör, 2008
Edző:
 Marcel Koller
Gólkirályok:
 minden idők gólkirálya – Toni Polster (44); a jelenlegiek közül – Marc Janko (25)
Legtöbbször pályára lépett játékosok:
 minden idők – Andreas Herzog (103); jelenlegiek közül – Christian Fuchs (72)
Szövetség megalakulása:
 1904
Stadion:
 Ernst-Happel-Stadion, Bécs



A sikeredző, Marcel Koller:








Született: 1960. november. 11.
Nemzetiség: svájci
Csapata játékosként: Grasshopper
Csapatai edzőként többek között: Köln, Bochum, Grasshopper

A keret:

Ha a keretre ránézünk, szinte mindenki a Bundesliga 1-ben vagy a Bundesliga 2-ben szerepel. vannak Svájcból és Angliából is, a szigetország ráadásul 4 játékost is küld a csapatba. 
A kapusokra nézve az első számú kapus minden bizonnyal a 32 éves Robert Almer lesz. Az Austria Wien tapasztalt, 27-szeres válogatott kapusa nagyon tapasztalt nemzetközi szinten is. Mögötte még az Insgolstadt kapusa, Ramazan Özcan lehet, aki szintén megélt már egy és mást 31 évesen, azonban a válogatottban csak 6-szor szerepelt.

A védelmet Bundesliga és Premier League csapatok alapemberei alkotják.


A csapat kapitánya a Leicesterrel bajnok Christian Fuchs lesz. A Bundesligát is megjárta a Mainzzal és Schalkével többek között, de az igazi áttörést a Leicester hozta számára. 

Először még nem volt alapember Nigel Pearsonnál. Fuchs igazi támadó szellemű hátvéd, mindig zárkózik a támadásokkal és a beadásai is tökéletesek. Egy igazi vezető alkat Fuchs, nagyon hasznos játékosról van szó a személyében. Fuchsnak fociakadémiája is, miután befejezte karrierjét ezzel is szeretne foglalkozni.



A védelem szélén Aleksandar Dragovic is bevethető. A 25 éves, 45-szörös válogatott játékos jelenleg a Dinamo Kijevben játszik, annak ellenére, hogy a Manchester United érdeklődéséről is lehetett hallani. Dragovic beadásai szintén veszélyesek, ő is a tipikus modern szélsővédő szerepét testesíti meg. Szerb származású a védő, de már Bécsben látta meg a napvilágot. A Basel egyik legjobbja volt, ezért is eléggé meglepő a Kijevhez való igazolása. A Bl-ben az első gólját a Chelsea ellen szerezte.











A húzónév egyértelműen David Alaba, a Bayern multifunkcionális hátvédje, aki tud középpályán is játszani.

Ő legfiatalabb játékos aki bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. Mindössze 17 éves volt 2009-ben amikor először szerepelt. Az Austria Wienből került a Bayernbe, ahol első körben az U17-eseknél, majd az U19-eseknél számítottak rá, mígnem a felnőttekkel is együtt edzhetett. 2011-ben kölcsönadták az 1899 München csapatának, ahol a St. Pauli ellen megszerezte az első gólját is a Bundesligában. A következő szezonokban már a Bajorok alapembere volt és a szerződését is nemrég hosszabbították meg 2021-ig.



A csapat legnagyobb ígérete az a Valentino Lazaro, aki a RB Leipzig játékosa. Lazaro Ausztriában, Grazban született. 


Az apukája angolai, az anyukája pedig görög, innen a furcsa név. A ligában 2012 novemberében debütált az Admira Wacker ellen. 16 évesen és 224 naposan az osztrák Bundesliga történetének legfiatalabb játékosa lett. Az osztrák válogatottban 2014. május. 30.-án mutatkozott be amikor csapat Izland ellen játszott egy 1-1-et. 










Jöjjenek a támadók! 

Itt a legelismertebb játékos a 32 éves Marc Janko, aki eddig 52-szer volt válogatott és 26 gólt szerzett. A jelenlegiek közül ő a legeredményesebb. Egy igazi világjáró, játszott már a Twentében, Portóban, Trabzonsporban és még a Sydney FC-ben is. 2015 nyarán 1 éve szerződést írt alá a Basel csapatával és a debütáló meccsén be is talált. A csapattal bajnoki címet ünnepelhet idén. 








Rubin Oktie is Alabához hasonlít. Pakisztánban született nigériai apa és osztrák anyától, de élete első éveit Barcelonában töltötte.

 3 válogatottban is játszhatott volna, hiszen lehetne nigériai, pakisztáni és osztrák válogatott is. Ő Ausztriát választotta, elmondása szerint a barátai és a családja is Ausztriában él, és ő magát is osztráknak érzi, ezért lett osztrák válogatott. 

A csapat nekem a német válogatottra hasonlít, csak kicsiben. Szép, kombinatív játékot játszanak, sok fiatallal és megfelelő számú tapasztalt játékossal. Mindenki elmondhatja magáról, hogy csapata meghatározó alakja (nemúgy mint a magyar csapat tagjai) és, hogy számolnak vele. Mi úgy gondoljuk, hogy a csoportkőrből a továbbjutás reális lehet.

Kommenteljetek vagy tweetelketek @StarlitMagazin és @StarlitSPORT Twitter-profiljainknak!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése