Az EB csapatainak elemzése: 3. rész: Belgium

By | 11:00:00 Leave a Comment

Marc Wilmots csapata a 2014-es VB-re való kijutással egy 12 éves szériát szakított meg, ugyanis a belgák ennyi ideig nem tudtak kijutni sem az EB-re, sem a VB-re.

A 2014-es Világbajnokságon a legjobb 8 közé jutottak ami megsüvegelendő teljesítmény. A szárok sokaságából álló csapat könnyedén teljesítette az EB selejtezőit is. Ennek is köszönhető, hogy 2015. augusztusában történetünk során először az 1. helyezést foglalták el a FIFA Világranglistáján.

 Az idei Európa-bajnokságtól komoly elvárásaik lehetnek, ilyen kerettel a legvégsőkig harcolhatnak a győzelemért.

Legjobb helyezés: második helyezett 1980-ban
Edző: Marc Wilmots
Legjobb góllövő: minden időket nézve: Bernard Voorhoof és Paul Van Himst egyaránt 31 góllal.
Legjobb góllövő a keretből: Marouane Fellaini 15 góllal (számomra meglepő)
Legtöbbször pályára lépett játékos: Minden idők: Jan Cuelemans (96)
Legtöbbször pályára lépett játékos a jelenlegi keretből: Jan Verthongen (76)
Szövetség megalakulása: 1895
Becenév: Red Devils
Stadion: Stade Roi Baudouin, Brüsszel

Az edző, Marc Wilmots:


Született: 1969. február. 22.
Nemzetiség: belga
Csapatai játékosként többek között: Standard de Liége, Schalke 04, Girondins de Bourdeaux
Csapatai edzőként: Schalke 04, Sint-Truidense, belga válogatott

2009-ben először másodedzőként tevénykenykedett Dick Advocaat, majd Georges Leekens mögött. Később, 2012 májusában eljött az ő ideje és kinevezték a válogatott élére.







A keret:


A  csapat keretére veszünk egy pillantást azt vehetjük észre, hogy borzalmasan erős, ez nagyon nagy fokú rotációt is megengedhet Wilmots edzőnek ami mindig jól jön.

Az elsőszámú hálóőr a Chelsea kapusa Thibaut Courtois lesz. Még mindig nagyon fiatal,
mindösszesen csak 24 éves, de már rendkívül rutinosnak számít. 34-szeres válogatott és megbízható teljesítményt nyújt. A generációjának egyik legjobb kapusának tartják számon a szakértők.

Courtois 2009-ben került a Genk utánpótlásába, majd a 2010/2011-es évadban megnyerte a csapattal a belga ligát. 2011 júliusában körübelül 9 millió fontos összegért aláírt a Chelseahez, de azonnal kölcsönadták az Atlético Madridnak. 3 nagyon sikeres évet töltött a csapattal. 2014 júniusában visszahívta a Chelsea és innentől kezdve a londoniak elsőszámú kapusa lett a belga.

A védelemben két Tottenham játékost is találunk. a 74-szeres válogatott Jan Verthongen néhanapján még a csapat kapitánya is szokott lenni. Védő létére már 6 találatot jegyzet a csapatban ami még a középpályások között is kiemelkedő. A védelem szélén vagy védekező középpályásként is bevethető. 2012-ven Az Év Holland Futballistájának választották. Volt a Premier Leagueben a Hónap Játékosa is. Mindig csapatkapitány vagy csapatkapitányhelyettesként számoltak vele, egy igaz vezér alkat.










Toby Alderweireld egy picit fiatalabb Verthongennél, ő 27 éves, de már 52-szeres válogatottnak mondhatja magát.Ő is tud játszani akár jobbhátvédet is ha a szükség úgy hozza. Az Ajaxban kezdte, ahol nagyon sikeres volt. 2013-ban rá is lecsapott az Atlético ahol az első évében bajnok lett és BL döntőben játszhatott. Egy Southamptoni kitérőt követően került a Spurshöz.








A legnagyobb név egyértelműen Kevin De Bruyne. 17 évesen mutatkozott be a Genk csapatában és a Chelsea egyből lecsapott rá 2012-ben. Az igazi áttörést a Werdernél való kölcsönjátéka jelentette itt figyelt fel rá a Wolfsburg csapata is. A góljainak és gólpasszainak köszönhetően a Németországban Az Év Játékosának választották 2015-ben. Tavaly nyáron visszatért a Premier Leaguebe, ám ezúttal nem a Chelseabe hanem a Manchester City csapatába. Ő lett a valaha volt legdrágább belga játékos a maga 76 millió eurójával. A Citynél 25 meccsen eddig 7 gól a mérlege.

A másik nagy sztár a nem túlságosan jó idényt futó Eden Hazard. Hazard tud játszani a szélen és és a középpálya közepén támadó középpályásként. A kreativitása, a sebessége, s rúgótechniikája egyaránt a legjobbak közé emeli. A passzai, meglátásai kiválóak, de ezekkel idén nem nagyon hívta fel magára a figyelmet, pedig tavaly az Év Játékosa volt Angliában. A belga csapatban eddig 62-szer szerepelt 25 évesen és 12 találatot ért el.




Elől én a Marseille csatárára Michy Batshuayira hívnám fel a figyelmet. A belga játékos a Standard Liége csapatától szerződött a Marseille együtteséhez. Borzasztó szezont fut idén a csapata, de ő kiemelkedik teljesítményével. Marcelo Bielsa alatt csak cseremeber volt, de idén a csapat házi gólkirály lett. Olyan jól teljesít, hogy a West Ham és más Angol csapatok érdeklődéséről is lehet hallani vele kapcsolatban. Lacazette mellett a Ligue 1 egyik legveszélyesebb csatára. A válogatottban eddig csak 3-szor játszott, azonban már 2 gólt így is elért, ami dícséretlre méltó.

A másik kiemelkedő csatár az Everton gólfelelőse Romelu Lukaku. 2014-ben a Guardian nevezte a legtehetségesebb játékosok közé. Ő az egyike annak az 5 játékosnak aki a 23. születésnapja előtt elérte az 50 gólt a Premier Leagueben. 2010-ben mutatkozott be a belga csapatban. Azóta már több mint 40 alkalommal hívták be. A 2014-es Világbajnokságon is részt vett hazája csapatával.


Nektek mi a véleményetek a belga csapatról?
Tudassátok velünk kommentbe, illetve nézzétek a közöségi oldalainkat is!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése