Elseid Hysaj mesebeli története

By | 12:03:00 Leave a Comment
Ez a cikk a Guardian nagyszerű cikkének a fordítása!


Ez a történet egy apukáról, egy gyerekről és egy ígéretről szól. Egy albán bevándorló gyerekéről, aki részt vehet az Európa-bajnokságon és, aki büszkeséggel viselheti hazája nemzeti mezét. 
Manapság nagyon sok minden kell ahhoz, hogy valaki profi futballista legyen. Kell hozzá tehetség, akarat, áldozat, kemény munka és egy jó adag szerencse. Néha kell hozzá egy szerető apuka, aki mindenre kész, hogy bátortalan fiát sikerre vezesse. Ez a mesebeli történet Elseid Hysaj, a Napoli jobbhátvédjének a sztorija. 

Egy kiváló szezont tudhat maga mögött Hysaj, aki 22 éves létére olyan sztárklubok érdeklődését keltette fel, mint a Bayern München, az Atlético Madrid, a Chelsea, vagy nem mellesleg a Barcelona. Ezek közül egyik se volt meg Hysaj édesapjának Gzimnek, aki egy Olaszországban élő  albán bevándorló volt, és aki soha nem vetette el a fia felé fordított bizalmát és soha nem kérdőjelezte meg a gyermeke tehetségét. Elseid (ahogy nevezik "Elsi) már az első labdaérintésétől kezdve apja bizalmát érezhette. 

Mint sok albán a 90-es években Gzim is az életét kockáztatta, hogy a családjának megélhetést biztosítson. Gumicsónakon és motorcsónakon utazva ment Olaszországba, ahol illegális munkás volt. Megcsinált minden alkalmi munkát, hogy családja meglétét biztosítsa. Számtalan alkalommal átkellt az Adriai-tengeren, hogy pénzt küldjön vissza szülőhazájába Elsaidnak és a vele együtt élő édesanyjának. Már nagyon korán elkezdett focizni a kis Elsaid egy környékbeli amatőr csapatban, szülőfaluja Shkoder csapatában. Apukája korán észrevette a benne rejlő szikrát és később ez változtatta meg gyökeresen az egész család életét. 

A bevándorló albán munkások egyik gyakori munkája az építőipari munkás volt. Gzim (Hysaj apukája) 2004-ben elkezdett dolgozni egy épület felújításán. Ez az épület Marco Piccioli épülete volt, aki egy hivatalos FIFA játékosmegfigyelő volt. Piccioli számos jó névnek számító játékos karrierjét igazgatta már akkor is. Egyik nap Gzim a következő kérdést tette fel Picciolinak: "A fiam focizik. Segítene találni neki egy csapatot? " Mivel Elsaid ekkor még csak 10 éves volt Piccioli a következőt felelte viccesen: "Még fiatal, térjünk erre rá 4-5 év múlva.". 

A válasz nem keserítette el Gzimet, tartotta a kapcsolatot továbbra is Piccioli játékosügynökkel. Közben a kis Hysaj továbbra is az egyik skhoderi amatőr csapatban kergette a labdát-és hozzá kell tenni, hogy több helyi akadémia fel is figyelt a tehetségére. Hysaj jobblábas focista volt, aki nagyon jónak számított az amatőr helyi ligákban, a védelem bármelyik részén nyugodt szívvel be lehetett vetni -ez a sokoldalúság egyébként most is jellemző rá. 

Amikor Elseid 14 éves lett Gzim (édesapa) elérkezetnek látta az időt, hogy a játékosügynököt emlékeztesse a kissé vicces ígéretére, amit jó néhány évvel ezt megelőzően tett. Meg is szervezte a találkát Picciolival és leszerveztek egy próbalehetőséget a környező akadémiák előtt. Miután a megfigyelők látták játszani Hysajt, nagyon pozitív véleményük volt a fiatal albán játékosról. Picciolinak volt kapcsolata a Fiorentina csapatával, így elmehetett próbajátékra a Violákhoz. Hysaj elutazott Firenzébe és lenyűgözte a csapat edzőit. Így megkezdődhetett a leigazolása. Valami azonban közbeszólt.

A papírmunkák rendkívül nehéznek bizonyultak, mivel a családfő bevándorló volt és ráadásul Albánia nem is Európai Uniós ország így a csapat elkezdett gondolkozni, hogy mi legyen.  Amíg a Fiorentina töprengett, hogy vajon leigazolja-e a játékost, vagy sem, az Empoli megragadta a lehetőséget és nagy akaratot mutatva bejelentkeztek és le is igazolták Hysajt. 

Hysaj 2009-ben kezdett el játszani az Empoli akadémiáján. Hamar az egyik legjobb lett a korosztályában. Rendszeresen játszott a fiatalok között és később meghívták a nemzeti csapatba is, hogy képviselje hazáját az UEFA U17-es Európa-bajnokságán 2010-ben. 2011 novemberében lépett először pályára az Empoli felnőtt gárdájában. A Coppa Italia (Olasz kupa) egyik mérkőzése volt ez és rögtön a bemutatkozásán végigjátszotta a meccset, ráadásul nem is akárki ellen. Pont az a Fiorenita ellen, akik nem nagyon akarták szerződtetni a fiatalt. Egy ével később Maurizio Sarri lett az Empoli vezetőedzője és Hysaj állandó kezdővé vált. Ebben az évben elérte az első albán válogatottságát is, mindössze 18 éves volt, ezzel egyébként a 3. legfiatalabb debütánssá vált. Felkeltette a Napoli figyelmét is, így 2015 nyarán sikerült a klubváltás. A Napoliban mutatott jó játékával garantálta a helyét a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol az egyik legtehetségesebb játékosként képviselheti hazája színeit. 

Amíg sok focista a milliárdos fizetéséből feltűnő autókat, drága palotákat vesz, Hysaj egészen másra költötte a pénzét. Éttermet nyitott Firenzében, aminek a neve Bar Esli lett. Itt ügyfeleket fogadnak és sok egyéb vendéget. A vezetőigazgatója a cégnek Gzim Hysaj, az édesapa lett. A bár sok albán származású ember törzshelye lett. 
"Biztos vagyok benne, hogy a számára rendkívül nehéz napoknak vége. Annyi áldozatot hozott értem, hogy itt az ideje, hogy ebből visszaadjak valamit. -mondta Hysaj.
Annyi bizonyos, hogy az alma nem esett messze a fájától!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése