Az EB csapatainak bemutatása:4 rész: Horvátország

By | 8:58:00 Leave a Comment


Horvátország az 1991-es elszakadása óta általános tagjává vált az EB-k és a VB-k mezőnyének. 



1998-ban Franciaországban a harmadikak lettek, ráadásul Davor Šuker gólkirály lett a maga 6 góljával. A nagy eseményekről csak 2 alkalommal maradtak le, 2000-ban és 2010-ben. A csoportkörből azonban csak egyszer sikerült továbbjutniuk. Ez 2008-ban történt, most pedig lehet, hogy másodszorra is sikerülni fog. 

A selejtezőkben az H jelű csoportban szerepeltek, és Olaszországot megelőzve lettek csoportelsők, ami valljuk be , nagyon nagy szó. 


Legjobb eredmény: negyeddöntő: 1996 és 2008-ban
Edző: Ante Čačić
Minden idők legjobb góllövője: Davor Šuker (45)
A keretből a legjobb góllövő: Darijo Srna (21)
Minden idők legtöbbször pályára lépett játékosa: Darijo Srna (jelenlegiek közül is értelemszerűen, hiszen most is a keret tagja) (127)
Szövetség megalakulása: 1912
Stadion: Stadion Maksimir, Zágráb


A csapat edzője, Ante Čačić



Született: 1953. szeptember. 29. 
Játékoskarrier: NK Prigorje Markuševac 
Edző volt többek között a(z): Lokomotiva Zagrebnél kétszer, a Líbiai válogatottnál, a Dinamo Zagrebnél, és az U21-es válogatottnál is

A Zágrábi Edző Iskolában végzett és azon 10 horvát edzőkhöz tartozott akik elsőként kapták meg az UEFA Pro Licencét, majd az NK Prigorje  Markuševacnál kezdte az edzői karrierjét ahol korábban játszott is. A legnagyobb edzői feladata a Dinamo Zagrebnél volt. Elnyerte a bajnokságot és a kupát is a csapattal,majd pedig a BL csoportkörébe vezette csapatát. 

A keret:




Az elsőszámú kapus egyértelműen a Monaco 31 éves rutinos kapusa, Daniel Subašić



2012-ben került a Monaco csapatában ahol azonnal kivívta az elsőszámú kapus pozícióját. Nagy szerepe volt csapata feljutásában is, ráadásul gólt is szerzett a Boulugne elleni mérkőzésen. 

A Bourdeaux elleni győzelem során mutatkozott be a Ligue 1-ben 2013. augusztus. 10.-én. 2015. február. 8.-án szakatt meg egy 842 meccses góltalansági sorozata a Guingamp ellen. A válogatottban egy Liechtenstein elleni 5-0 során mutatkozott be 2009. november. 14.-én.  Miután Stipe Pletikosa 2014 után visszavonult a nemzetközi futballtól, Subašić lett a csapat elsőszámú kapusa. 



Darijo Srna a horvát válogatott történetében a legtöbbször pályára lépett játékos.



 129 alkalommal szerepelt már a csapatban 34 évesen és ez még gyarapodni fog. A jobb szélen szinte mindenütt tud szerepelni. A Sakhtarban és a horvát csapatban is egyaránt csapatkapitány. Jól ismert a nagyszerű beadásairól és a veszélyes szabadjairól egyaránt. A Hajduk Splitnél kezdte karrierjét, majd 2003-ban a Sakhtarhoz szerződött. 



Az ukránokkal nyert UEFA Kupát, 7 Ukrán Bajnokságoz, 5 Ukrán Kupát és 5 Ukrán Szuperkupát is. Egyszóval, Ukrajnában minden létező címet megnyert. 2002 novemberében mutatkozott be a horvátoknál, és azóta már ő a gárda vezéregyénisége. Szerepelt a 2006-os Világbajnokságon, a 2014-es Világbajnokságon, a 2008-as és a 2012-es Európa-bajnokságon is. A Sakhtar történetében is ő a legtöbbször pályára lépett labdarúgó. A csapat Ikonjának is tekintik ezért, valamint a klubhűség mintaképének, aki visszautasította többek között a Chelsea és a Bayern ajánjatát is, csak azért, hogy az ukránokkal sikeres legyen. 




A védelemben van még egy nagyon rutinos játékos, Vedran Ćorluka.  A Lokomotiv Moszka csapatkapitánya, a válogatottban is nagyon tapasztalt, hiszen már 87-szeres válogatottnak mondhatja magát. A Dinamo Zagreb Akadémiáján nevekedett, majd 2003-ban lett profi labdarúgó a Zagreb csapatában. 



2007-ben 8 millió fontos összegért az angol bajnokságban szereplő Manchester Cityhez szerződött, de a szezon végén tovább is állt a Tottenhamhez. A Spursnél 4 szezont töltött el, majd a Lokomotivhoz igazolt. A válogatottban 2006-ban debütált, de előtte számos szinten képviselt már hazáját. Azóta szerepelt a 2008-as és a 2012-es Eb-n és a 2014-es VB-n is. 







A legnagyobb név talán Luka Modrić, a Real Madrid játékosa lehet.

 Általában középső középpályást játszik, de tud játszani támadó és védekező középpályást is ha kell. A szülővárosa csapatában, a Zagarban kezdte, ahol már látszott rajta, hogy nagyon ígéretes. Le is csapott rá a Dinamo Zagreb 2002-ben. A Dinamónál az egyik legjobb volt, nyertek bajnokságot és kupát is többször. 


Nem csoda, hogy 2007-ben a liga Év Játékosának választották meg a játékost.  2008-ban lecsapott rá a Tottenham, a 2012-es évadban pedig a Real Madrid. A második évében a Reallal Bajnokok Ligáját nyert.



 A válogatottban 2006 márciusában debütált Argentína ellen. Részt vett a 2006-os és a 2014-es VB-ken is és a 2008-as, 2012-es EB-ken is. Az első gólját barátságos meccsen Olaszország ellen szerezte. A 2008-as Európa-bajnokság Álomcsapatába is beválogatták. A FIFA Világ 11-ébe is beválogatták, ezt horvát játékos korábban nem mondhatta el magáról. 




A másik nagy sztár Ivan Rakitić



A posztja ugyanaz, valamint a játékstílusa is nagyon hasonló, mint Modricnak.



 A Baselben kezdte a karrierjét, miután két szezont eltöltött ott lecsapott rá a Schalke 04. 3 és fél év után már kinőtte a Schalkét így a Sevilla csapata szerződtette 2011 januárjában. Két évvel később az Európa Liga győzelemnél már csapatkapitánya volt a gárdának.



 2014 nyarán lecsapott rá a Barcelona csapata, ahol vérfrissítés kellett és Rakitic pont ideális volt erre. Az első évében megnyerte a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a kupát is a gárdával. Az első játékos aki az Európa Liga megnyerése után egy másik csapattal rögtön Bajnokok Ligáját tudott nyerni. Akár játszhatott volna a svájci válogatottban is, de ő a horvátokat választotta. 2007-ben debütált és azóta szerepelt a 2008-as, 2012-es Európa-bajnokságokon és a 2014-es Világbajnokságon is. 




A csatárok közül a Juventus játékosát, Mario Mandžukić-ot emelnénk ki.

Igazi gólgyáros és ismert a nagyon jó védőmunkájáról (ami a csatároknál ritka) és a légi párbajairól. A karrierjét szülővárosa csapatában a Marsonia gárdájában kezdte, majd a fővárosba került, előbb a NK Zagrebhez, majd a Dinamo Zagrebhez. A Dinamoval a Prova HNL (horvát bajnokság) gólkirálya volt a 2008/2009-es évadban. 
Remek teljesítményével elérte, hogy 2010-ben leigazolja a Wolfsburg

A 2012-es Eb-n a csapat házi gólkiráya volt a maga 3 góljával, le is csapott rá a Bayern München. Az első évében a Bayernnél megnyerte a Bundesligát, a DFB Kupát (német kupa neve) és a Bajnokok Ligáját is.  Az első horvát játékos volt aki betalált a BL döntőjében. 2014-ben az Atlético kedvéért elhagyta a Bayernt, de a spanyol fővárosban nem ment neki igazán, így egy szezonnal később a Juventushoz került 19 millió fontért. A válogatottban 2007 novemberében mutatkozott be, Slaven Bilic irányítása alatt. Az Év Horvát Játékosának választották 2012-ben és 2013-ban is. 




A másik támadó akit megemlítenénk, az Nikola Kalinić.

A pályafutását a Hajduk Split csapatában kezdte, innen került 2009-ben a Blackburn Rovershez 6 millió fontért. Azonban nem igazán ment neki a góllövés Angliában, ezért úgy döntött, hogy az ukrán Dnipro Dnipropetrovsk gárdájához igazol. Jó döntés volt. hiszen csapatát az Európa Liga döntőjébe vezette 2015-ben.

Be is talált Beto kapujába a fináléban, de azt elbukták a Sevilla ellenében. A nemzeti csapatban 2008-ban mutatkozott be és eddig két Eb-n vett részt hazájával.





Szerintetek idén mire vihetik a horvátok?

Tudassátok velünk kommentben vagy tweeteljetek a @StarlitSPORT-nak!
Kövessetek minket a Facebook-on, Instagramon és a Twitteren is!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése