Az FA-Kupa bajnoka: MANCHESTER UNITED

By | 15:33:00 Leave a Comment

Manchester Vörös Ördögei győzedelmeskedtek a Crystal Palace-szal szemben tegnap este az FA-Kupa döntőjén.


Izgalmas és eseménydús játékot láthattunk 120 percen keresztül a londoni Wembley Stadionban, hiszen 90 perc elteltével sem bírt egymással a két csapat; a valódi játékidő végén 1-1 volt az állás.

Az első félidőben a könnyű kezdést követően ütközött egymásnak a manchesteri és a londoni futballcsapat. Louis Van Gaal csapata egyértelműen irányította a játékot az első 45 percben, de a Sasok sem hoztak szégyent menedzserükre, Alan Pardew-re.

A fiatal "csiszolatlan gyémánt", Marcus Rashford az idei szezon során kiérdemelte helyét a kezdő 11-ben. Most is remekül játszott csatárként, cseleivel számtalan helyzetet hozott össze a United számára, de ezekből egyszer sem lett gól a végeredmény.

Anthony Martial hozta a formáját, a tőle már-már elvárt sikeres és látványos játékot. Martial egy kulcsjátékos lett Van Gaal számára, mivel az előző meccseken is számos gólt lőtt.

David de Gea, "az új Van der Saar" sem okozott csalódást a szurkolóknak - és Iker Casillasnak sem. Casillas azt mondja, de Gea hatalmas ígéretű kapus, és kiváló ellenfél az ő számára is, nem hiába választották be a Premier Liga év együttesébe.

Juan Mata, aki a rajongók meglepetésére a spanyol válogatottba ugyan nem került be, Marouane Fellainivel együtt - aki ismét kihasználta sűrű hajkoronáját fejeseihez - remek összhangba kerültek a játék során.

A Crystal Palace-nál nyilvánvalóan Wilfried Zaha lett a meccs embere. A csatár olyan gyorsan futott a meccs elejétől-végéig, hogy az a Manchester kapusára, de Geára nézve már életveszélyes volt. Kiemelhető Pape Souare és Yohan Cabaye is, valamint Wayne Hennessey, akinek az első félidőben még nem kellett világraszólót védenie, mi mégis láttuk, hogy próbálkozik, és igenis megmutatta, hogy a Palace nem hiában van ott a Wembley Stadionban.

Az első félidőnek egypercnyi hosszabbítást követően is gól nélkül lett vége, de élvezetes, szórakoztató 46 percet láthattak a nézők. A Man Utd 10, a Crystal Palace pedig 3 kapuralövéssel veszélyeztette az ellenfelét, emellett hiába kapott Mata és Rojo sárgalapot, biztosak lehettünk benne, hogy hamarosan megérhet már a gól - bármelyik gárda számára.

Nem léphetettek új játékosok a pályára, egyik oldalon sem volt változás a szünet után, az első félidő nyugodtabb, lazább légköre viszont megingott, a Sasok és a Vörös Ördögök még jobban egymásnak feszültek.

Az 52.percben Fellaini, a 60.-ban Martial rúgott a kapufára, a labdabirtoklási arány pedig még mindig a Manchester javára hajtotta a vizet.
A 68. percben Zaha durván nekiment Rashfordnak, de a fiatal játékos mégis tovább maradhatott a pályán.
Cabaye és Puncheon együttesen szlalomoztak a manchesteriek között; a labda szögletre ment ki a 78. percben, amit Fellaini megszokott módján elfejelt, de a labda éppen Puncheonhoz ért, aki ekkor meg is szerezte a vezető gólt a Crystal Palace számára.

A menedzser nem hitt a szemének, de kimondhatatlanul boldog volt, ami látszott is rajta, hiszen azonnal lejtett egy örömtáncot a pálya szélén.
A Sasok szurkolói viszont nem sokáig örülhettek a vezetésnek; csupán három perc erejéig, mivel az ellenfél kapitánya, Wayne Rooney hirtelen indult meg a labdával, elrohanva 4-5 Palace-játékos mellett, szlalomozott, majd Fellaininek passzolta a labdát, aki rögtön elrúgta, végül hihetetlen módon Juan Mata Garcia, a "kis maestro" berúghatta a Manchester United első, egyenlítő gólját a meccsen. A játékos megtette, amit kellett, és később lecserélték Jesse Lingardra, aki már hétévesen a manchesteri akadémia tagjává lett.
A 90. percben 5 perc hosszabbítást ítéltek a bírók, az állás ugyanis még mindig 1-1 volt. Zaha, a gyors párduc próbálta a Vörös Ördögökön áthámozni magát, de a játék vége felé már a United is sietősen játszott, hisz egyik gárda sem szeretett volna még fél órát a pályán tölteni.

Pardew Emmanuel Adebayort, a régi Arsenal játékost meghagyta cserének, amivel, a szurkolók szerint nagy esélyt szalasztott el. 

Az utolsó percekben Zaha rémisztette meg a manchesteri szurkolókat, de még így is nyertesgól nélkül maradtak a csapatok.

A bíró extra 30 perc hosszabbítás megítélésére kényszerült, az izgalmak még fokozódhattak a stadionban.

A második félidőben csereként a pályára küldött Lingard jól bekapcsolódott a játékba, Van Gaal döntése felőle tehát nem tűnt hiábavalónak.

A már sárgalapot kapott Rooney veszélyes megmozdulást alkalmazott Puncheon felé, de nem ítéltek neki pirosat. Van Gaal csapata így sem úszta meg, mivel a hosszabbítás első félidejének végén Chris Smallingot leküldték a pályáról második komolyabb szabálytalansága miatt.

A hosszabbítás második félidejében de Gea hatalmasat védett, Michael Carrick pedig, aki a szezonban eddig visszafogottabb játékosnak tűnt, óriási lehetőséget adott a Manchesternek... kár azért a melléfejelésért!

A legeslegutolsó percig nem lélegezhetett fel egyik csapat és szurkolótábor sem.
A 20. percben Lingard gólja nyerőnek tűnt, még Van Gaalt is megörvendeztette, hogy az emberhátrányban lévő csapata góllövőképes, ám Zaha még a hosszabbítás 26. percében is megpróbálkozott - sikertelenül.

  
A Manchester United - Crystal Palace összecsapás az FA-Kupa döntőjében tehát sokkal több akciót és meglepetést tartalmazott, mint amennyire számíthattunk. 

Ezzel a Vörös Ördögök történelmükben 12. alkalommal vehették át a trófeát, ami Louis van Gaal karrierjében a legelső lett.

"Glory, Glory Man United!"


Crystal Palace:

Kezdő 11: Wayne Hennessey, Joel Ward, Scott Dann, Damien Delaney, Pape Souare, Mile Jedinak (kapitány), James McArthur, Wilfried Zaha, Yohan Cabaye, Yannick Bolasie, Connor Wickham

Cserék: Jason Puncheon (72.percben Cabaye helyére), Dwight Gayle (86. percben Wickham helyére), Adrian Mariappa (90. percben Dann helyére), Julian Speroni, Emmanuel Adebayor, Bakary Sako, Martin Kelly

Manchester United:

Kezdő 11: David de Gea, Antonio Valencia, Chris Smalling, Daley Blind, Marcos Rojo, Michael Carrick, Juan Mata, Marouane Fellaini, Wayne Rooney (kapitány), Anthony Martial, Marcus Rashford

Cserék: Matteo Darmian (66. percben Rojo helyére), Ashley Young (72. percben Rashford helyére), Jesse Lingard (90. percben Mata helyére), Sergio Romero, Phil Jones, Ander Herrera, Morgan Schneiderlin

Válogattunk még nektek a kedvenc fotóinkból, melyeket alul meg is tekinthettek:















NEKED ki volt a Meccs Embere? David de Gea? Jesse Lingard? Juan Mata? Esetleg Wayne Rooney?
Feltétlenül oszd meg velünk gondolataidat kommentben vagy tweetelj a @StarlitSPORT-nak!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése