Minden, amit a 2016-os Európa-bajnokság stadionjairól tudni érdemes

By | 9:11:00 Leave a Comment
Az Európa-bajnokság június 10-től július 10-ig fog tartani. Az első EB-t 1960-ban rendezték, pont Franciaországban.


Az idei esemény minden bizonnyal emlékezetes lesz, hiszen most először jutott ki 24 csapat a kontinensviadalra. Ez szerintünk egy nagyon jó ötlet volt, mert így olyan csapatok is megszagolhatják az EB légkörét, mint Albánia, Magyarország vagy éppenséggel Izland. Így maga az esemény is hosszabb lesz, de még jobban hajaz a VB-re. Idén Franciaország lett a rendező.
Első körben öt ország volt ott: Franciaország, Olazsország, Törökország, Norvégia és Svédország közösen. Mind végig a franciák voltak a befutók, az utolsó körben a törökök elől hódították el az EB-rendezés jogát.


A stadionok:

Saint-Denis-Stade de France                                      



A Stade de France Franciaország nemzeti stadionja, Párizs északi részén, Saint-Denis városrészben található. Több mint 80 000 nézőnek biztosít ülőhelyet, ezzel Európa 8. legnagyobb stadionja. Rajta van az UEFA ötcsillagos stadionjainak a listáján.









Marseille-Stade Vélodrome



A 60.031 fős létesítmény Franciaország legnagyobb klubfutball pályája, az Olympique Marseille otthonául szolgál. Emelett a francia rugby válogatott csapata is itt szokott szerepelni.







Lyon – Stade des Lumières




Az új Stade des Lumières stadiont gyakran Grand Stade de Lyon néven is emlegetik. A Décines-Charpieu városrészben található, mely Lyon központjától 12 km-re fekszik. A stadion egy sportkomplexum és egy üzleti-, szabadidős központ is egyben.








Lille – Stade Pierre-Mauroy




Az 50.186 fős stadionnak a névadója Pierre-Mauroy, aki francia miniszter volt 1981 és 1984 között. A stadiont 2012 augusztusában adták át, de ekkor a neve még Grand Stade Lille Métropole volt, késöbb nevezték el a miniszerelnökről.










Paris – Parc des Princes


 Eredetileg kerékpár stadionnak épült 1903-ban a Tour De France számára. Az átalakítást követően ez lett a Stade de France, a nemzeti stadion. Az 1998-as Vb döntőjének is a helyszínéül szolgált.




Bordeaux – Stade Bordeaux-Atlantique


2013-ban kezdték a stadion építését és 2015 májusában lett kész a létesítmény. 5 meccset fognak itt rendezni, köztük egy elődöntőt is. A stadion befogadóképessége 42. 115 fő. Az első meccsen a Bourdeaux csapata  a Montpellier ellen nyert 2015 május 23.-án. Az EB-n a magyar csapat egyik meccsét is itt fogják rendezni (június 14.-én, Ausztria ellen)





Saint-Étienne – Stade Geoffroy-Guichard


1930-ban épült és 1931-ben nyitották meg. Története során a nagyobb sportesemények előtt több alkalommal is felújították. Az 1984-es Eb  és az 1998-as VB  egyik helyszíne volt. Befogadóképessége 42 000 fő számára biztosított, amely mind ülőhely.






Nice – Allianz Riviera




A stadiont 2013 őszén adták át közel 2 éves felújítást követően. Érdekesség, hogy a OGC Nice csapata mellett egy rugby csapat is itt játsza a hazai meccseit. A létesítmény 35. 624 fő befogadására képes.












Lens – Stade Félix-Bollaert

A stadion az RC Lens otthonául szolgál. Az 1984-es EB és az 1998-as VB egyik helyszíne volt. Befogadóképessége 38 223 fő számára biztosított, amely mind ülőhely.










Toulouse – Stadium Municipal


 Touluse labdarúgócsapatának otthona, a hazai bajnoki mérkőzéseinek színhelye. A város rögbicsapata, a Stade Toulousain is itt rendezi hazai bajnoki találkozóit. A létesítmény nézőterének befogadó képessége 35 575 fő. Az 1998-as Európa-bajnokság alatt hat mérkőzést játszottak a stadionban. 2007-es rögbi világbajnokság egyik helyszíne volt.




Nektek melyik stadion tetszik a legjobban? A válaszok jöhetnek kommentbe! 
Ne felejtsétek el követni a Starlitot a közösségi médiában is! @StarlitSPORT

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése