Az EB csapatainak bemutatása: 5. rész: Csehország

By | 6:49:00 Leave a Comment
A csehek 1996 óta minden Európa-bajnokságon ott vannak. És ha már ott vannak, akkor jól is szerepelnek. 2004-ben harmadikok lettek, legutóbb 2012-ben pedig negyeddöntősök voltak a szomszédjaink. Valahogy az Eb-ken mindig meglepetést tudnak okozni, talán most is. Az egyik legnehezebb csoportból jutottak tovább. Olyan ellenfeleik voltak, mint Hollandia, Törökország vagy Izland. De elsőként mentek tovább ami mindenképp nagy szó.

Legjobb eredmény: 1976-ban még Csehszlovákiaként másodikak voltak.
Edző: Pavel Vrba
Minden idők legtöbb góltszerző játékosa: Jan Koller (52)
A keretből a legtöbb góltszerző játékos: Tomáš Rosický (22)
Minden idők legtöbbször pályára lépett játékosa: Karel PoborskýPetr Čech (118)
A jelenlegi keretből a legtöbbször pályára lépett:  Petr Čech (118)
Szövetség megalakulása: 1901

Az edző, Pavel Vrba 

Született: 1963. december. 6.
Nemzetiség: cseh
Csapatai játékosként: FC Baník Ostrava (kétszer), TJ Železárny Prostějov, RH Cheb, TJ Baník Havířov, FC Přerov
Csapatai edzőként: FC Přerov, FC Baník Ostrava (fiatalok segítőjeként),  U20-es cseh válogatott, FK Púchov, MŠK Žilina, Szlovákia (másodedző), FC Viktoria Plzeň, cseh válogatott  


A szakember a '82-es U18-as Európa-bajnokság fináléjában is szerepelt és az U20-as Vb-n is. Edzőként sokkal többre vitte, mint játékosként. Csak alacsonyabb osztályokban bizonyított, de edzőként elég jól teljesít. 


A keret:

Ha a keretet jobban szemügyre vesszük azt vehetjük észre, hogy Bundesliga játékosok sora szerepel a cseheknél. Pont ideális korban lévő, se nem idős, se nem fiatal játékosokból áll a keret ami az előnyükre lehet, például az erőnlétnél. Nagyon nagy név Petr Čech  kivételével nincsen. Masszív, állandó bizalmat kapó labdarúgókkal Paval Vrba. 


Azt hiszem Čecht nem kell bemutatni senkinek. A Stade Rennestől került a Chelsea csapatába, ahol talán a csapat történetének egyik legjobb kapusa lett. A szerződése lejártával Wenger le is csapott rá, hiszen Lens Lehmann óta igazi világklasszis hálóőre nem is volt az Ágyúsoknak, de most ez is megvan nekik. Nem a legjobban mutatkozott be a West Ham ellen, ha még a kedves olvasók emlékeznek rá, két gólban is nagyban benne volt. De egyértelműen jó igazolás volt a Világ Legjobb Kapusának 4-szer is megválasztott hálóőr.  2006-ban a Bajnokok Ligája Év Csapatába is beválogatták. Számos rekordot tart, pédául a legkevesebb meccen elért legtöbb kapot gól nélküli meccs. Ő tartja az úgynevezett legtöbb "clean sheetet"=kapott gól nélküli meccs rekordját is. 


A védelemből a Fenerbache rutinos védőjét Michal Kadlecet emelném ki. A karrierjét az FC Slovánsko együttesénél kezdte, innen került 2005-ban a Sparta Prága csapatához. Szlovákia ellen mutatkozott be a válogatottban 2007. november. 17-én. Elég balul sült el az első meccse, hiszen a 3-1-es cseh győzelemmel végződő meccsen öngólt vétett. 2008. május. 30-án szerezte az első gólját a válogatottban Skócia ellenében. A nemzeti együttesben eddig 63 alkalommal szerepelt és 8 találatot jegyzett.  

Tomáš Sivok is nagyon tapasztalt, ő 52-szeres válogatott és ő is nagyon gólerős védő létére, hiszen már 5 találatot jegyez. Abban is hasonlít Kadlecre, hogy Sivok is a török bajnokságban edződik, csak ő a Bursasporban, tehát Dzsudzsák csapattársa. Elsősorban védő, de tud játszani a középpályán is ha kell.  2005 szeptemberében a Sparta Praga kapitánya lett. Az U21-es csapatot is ő vezényelte a pályán 2006-ban. 2007 januárjában az Udinese csapott le rá. Sokáig nem maradt Udineben, hiszen 2008 májusában a Besiktashoz került 4.7 millióért. Majd innen szerződött a Bursasporba. 

A középpályán a kulcs Vladimír Darida játéka lehet. Darida a Herthánál edződik Dárdai keze alatt. és tényleg játszik, mert 31 meccsen szerepelt és 5 gólt ért el. Az egyik legjobb volt a menetelő Herthában. Igazi mélységi irányító, a csapat fazonszabásza. A Plzenből került 2013-ban a Freiburghoz, majd onnan került a fővárosba a szezon elején. a 6-os mezszámot kapta és a bemutatkozó meccsén a kupába rögtön be is talált. A 2012-es EB-n is ott volt, Daniel Pudilt helyettesítve. A negyeddöntőben Portugália ellen volt a második válogatottsága. 


Ladislav Krejci az egyik legtehetségesebb cseh labdarúgó. Az idén remeklő Sparta egyik alappillére volt, nem lenne csoda, ha valamelyik nagy csapat elvinné a nyáron. Az U19-es Európa-bajnokságon 2011-ben ő volt a legjobb  játékos, már akkor is látszott a tehetsége. A Synot Ligában (cseh bajnokság) 4 gólt és 7 gólpasszt jegyzett és a csapat alapembere volt. Európa Ligában szintén jól ment neki. 2 gól és 2 gólpassz volt a mérlege. A cseh nemzeti színekben 20 meccsen 4 gól áll a neve mellett ami szintén beszédes adat. 

David Lafata a csapat nagyöregje. 34 éves, rendkívül tapasztalt. Egy görög és osztrák kitérővel szinte csak hazájában játszott. A válogatottban 2006-ban Wales ellen álomszerűen mutatkozott be. 2 gólt szerzett, ezzel megalapozta a helyét a továbbiakban. Ráadásul mindezt csereként tette, hogy még álomszerübbé tegye mindezt.  2013-ban az EL-ben a Chelsea hálóját is bevette. A Spartában 98 meccsen elképesztő 63 gólt ért el. Nagyon gólerős klubjában, a válogatottban azonban nem annyira. 38 meccsen "csak" 8 gól a mérlege. 



Szerintetek mire viheti a cseh csapat?
Kommenteljetek ide, és kövessetek minket a közösségi médiában!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése